Leer veilig en verantwoord te rijden met de BSO bus in het verkeer. Alle gebruikers zijn vanuit het convenant en de verzekeraar verplicht om een rijtraining te volgen. Deze trainingen worden verzorgd door Stichting Veilig door het Verkeer, de officiële opleider voor de BSO bus rijvaardigheidstraining.
Bekijk onderstaande video voor informatie over de training en werkwijze voor het boeken.
Voor de BSO bus is géén rijbewijs b nodig, maar moet een bestuurder wel in het bezit zijn van een certificaat.
In de online theorie wordt aandacht besteed aan wetgeving en regelgeving, verzekering en het convenant. Ook komen verkeersregels, -borden, kijkgedrag en veilige routes aan bod.
Aan het eind van de lesstof maak je een examen. Heb je 80% van de vragen goed beantwoord? Dan mag je starten met de praktijk.
In de twee uur durende praktijktraining maakt een cursist kennis met het rijden op de BSO bus en raak je vertrouwd met het voertuig. Je leert onder andere:
De praktijktraining wordt gegeven onder leiding van een rij-instructeur van een rijschool. Deze trainers zijn WRM-gecertificeerd (bevoegd om autorijles te geven).
De BSO bus training bestaat uit een half uur online theorie en ongeveer twee uur praktijktraining per twee cursisten.
De trainer oordeelt na afloop van de praktijktraining of je voldoende verkeersinzicht hebt om verantwoord 10 kinderen te mogen vervoeren met de BSO bus. Kortom, of je slaagt of zakt voor de training.
Wanneer je bent geslaagd voor alle onderdelen ontvang je binnen één werkdag jouw certificaat in de mail. Deze is persoonsgebonden en is jouw ‘rijbewijs’ voor de BSO bus.
Stuur in de mail de volgende informatie mee:
Meer informatie over de BSO bus rijtrainingen en actuele prijzen vind je op Veiligdoorhetverkeer.nl.
De inhoud van de training is schriftelijk akkoord bevonden door de verzekeraar van de BSO bus (Steijnborg Assurantiën en Nationale Nederlanden). Ook zijn de convenantpartijen (de Brancheorganisaties uit de kinderopvang, Waarborgfonds Kinderopvang en het Ministerie van IenW) hierover geïnformeerd.
Niet alle voertuigen mogen zomaar de weg op. Om er zeker van te zijn dat alle voertuigen op de openbare weg veilig zijn, moeten deze aan bepaalde technische toelatingseisen voldoen. In 2020 is de BSO bus door de minister van Infrastructuur en Waterstaat toegelaten tot de openbare weg (in Nederland) in de voertuigcategorie bijzondere bromfiets.
Binnen deze categorie mag een voertuig ‘maar’ 8 zitplaatsen of passagiers hebben. Om tóch 10 kinderen te mogen vervoeren, is daarom een convenant gesloten tussen de minister van IenW en sectororganisaties Kinderopvang.
De afspraken gelden voor álle bestuurders van de BSO bus, niet alleen de leden van de sectororganisaties.
Er mogen 10 kinderen in de BSO bus vervoerd worden op voorwaarde dat:
Let op: vanaf 1 januari 2025 zullen bijzondere bromfietsen, waaronder de BSO bus, te maken krijgen met een kentekenverplichting. Vanaf dan krijgen eigenaren van bestaande BSO bussen 12 maanden de tijd om dit kenteken bij de RDW aan te vragen. Wij zijn in overleg met RDW om het proces van kentekenregistratie en eisen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen voor alle betrokken partijen.
Mobilitum Services B.V. is een geautoriseerde serviceorganisatie.