Stint Pickup: ontworpen met en voor gemeenten

De typegoedkeuring van de Stint Pickup is bijna voltooid en klaar voor zijn Europese lancering zeer binnenkort! (edit: typegoedkeuring is ontvangen!) We kijken terug op een reis die jaren geleden begon met de eerste generaties van de Stint Pickup. Ontworpen voor – en nog belangrijker – MET gemeenten.

Michel van der Zee van Gemeente Zaanstad benaderde ons in 2015 om te helpen met een duurzame mobiliteitsoplossing voor het voetgangersgebied in het centrum van Zaandam. Omdat daar geen bestaande voertuigen mochten komen, moesten gemeentewerkers vele kilometers per dag lopen om de vuilnisbakken te legen. Dit vergde veel fysieke inspanning en leidde tot ziekteverzuim.

We moesten het proces van gemeentewerkers begrijpen om een voertuig te ontwerpen dat een nuttige aanvulling zou zijn op hun werk. We hebben in het ontwerpproces nauw samengewerkt met de gemeente Zaanstad. We moesten rekening houden met verschillende aspecten. Zo moest het voertuig voldoende laadruimte hebben en een achterklep voor het gemakkelijk laden en lossen van vuilniszakken en eventuele grote machines. Er moesten gereedschapskisten zijn om materiaal, gereedschap of persoonlijke spullen in op te bergen. En het voertuig moest ook een vriendelijke uitstraling hebben, want het zou in een voetgangersgebied rijden.

De eerste generatie van de Stint Pickup was geboren (zoals je hieronder kunt zien).

Na een jaar van testen, uitgevoerd door verschillende gemeenten, werd de tweede generatie Stint Pickup ontwikkeld. Een belangrijke upgrade werd gedaan aan de laadruimte, die werd gemaakt van rotatiegietwerk.

En momenteel rijdt de derde generatie Stints in Zaandam. Zij rijden met een maximale snelheid van 6 km/u in het voetgangersgebied door het centrum van Zaandam. Elke dag verzamelt de gemeente ongeveer twee kubieke meter gedumpt afval en zwerfvuil. De Stint is goed zichtbaar in het straatbeeld en het winkelend publiek reageert goed. Het verlicht de fysieke belasting van werknemers, bespaart energie en stelt hen in staat om met plezier te werken.

Het was geweldig om met de gemeente Zaanstad en andere gemeenten samen te werken bij de ontwikkeling van dit voertuig. De vierde generatie Stint Pickup (met Europese typegoedkeuring) zal zeer binnenkort klaar zijn voor lancering. In de tussentijd komen we graag langs om de mogelijkheden van de Stint te demonstreren tijdens een proefrit.

Foto’s door: Gemeente Zaanstad

Share this post